Ľupčiansky vínny festival

V roku 2014 sme sa po niekoľkoročnej spolupráci s vinármi po celom Slovenku a tiež ako partneri MVC (Malokarpatská vínna cesta) rozhodli priniesť ,,vínnu kultúru,, ku nám na stredné Slovensko. Pilotný ročník sa konal na tradičnom ,,Turíčnom jarmoku,, v Slovenskej Ľupči . Ďalšie dva ročníky mali však už vlastný termín a to na jeseň, tesne po vinobraniach.

Dátumovo si tento termín plánujeme i v budúcnosti zachovať.

0. ročník Ľupčiansky vínny festival - jar 2014

K ľudskému šťastiu a k úsmevnej pohode patria prestrený stôl, víno a priatelia" (Homer)

Kultúra vína našich končinach nema silnú trudíciu, ale organizátor festivalu verí, že sa to zmení.

Zrod myšlienky

V rámci tohtoročného Turíčneho jarmoku sa konal nultý ročnik festivalu vína. Pri zrode myšlienky zorganizovať L'upčiansky vínny festival zohralo dôležitú úlohu hneď niekľko faktorov: vôľa priniest' do Sloveskej L'upče kvalitné slovenské vína, za ktorými sa milovníci vín presúvajú bežne stovky kilometrov a prítomnosť výrobcu kvalitných zrejúcich syrov z kravského mlieka - Jozefa Hiadlovského, ktorého syry sa stali neodmysliteľnou súčasťou degustácii a festivalov. A práve k vyhľadávanému syru Hiadlovec sa organizátor rozhodol prizvať vinárov z rôznych vinárskych regiónov a snúbiť kvalitné vína s jedlom.

Zástupcovia vinárov

Na L'upčianskom výnnom festivale mohli návštevníci na jednom mieste ochutnávať kvalitné slovenské vína, v súčasnosti vysoko hodnotené a oceňované aj na medzinárodných vinárskych podujatiach.

Malokarpatskú vinohradnícku oblasť zastupovali Lojzo Masaryk, Miloš Mát'uš, Juraj Klimko a Milan Pavelka.

Vinár a vinohradník zo starobylého kráľovského mesta Skalica, pán Masaryk. prišiel svoje výna odprezentovať osobne a návštevníci mohli ochutnať biele vina (Veltlinske zelené, Rizling vlašský), ale i pre Saklicko príznačný Skalický rubín. Miloš Máťuš predstavil hlavne výno zo svojej ťažiskovej odrody: Frankovku Modrú. Návštevníci mohli ochutnat' rôzne ročniky tohto červeného vína, ktoré bolo vyhľadávaným už za čias Márie Terézie a to aj pre jej pozitívne účinky na zdravie.

Začinajúci mladý vinár Juraj Klimko predstavil hlavne pôvodné modranské odrody: Dievčie hrozno, Tramín červený, Veltlínske zelené. Patril medzi vinárov. u ktorých návštevníci minuli mnohé zo svojich degustačných žetónov.

Rodinné vinárstvo Pavelka a syn zastupoval na festivale Michal Pavelka. ktorý predstavil vína z tradičných pezinských odrôd.

Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť ktorú sme počas festivalu nazvali „Vína z Juhu". reprezentoval Miro Balla, zastupujúci viaceré vinárstva: Rodinné vinárstvo Kasnyik, Vinárstvo Berta, Strekov 1075 a Chateau Belá. Z jednotlivých vinárstiev boli vybrané vína, ktoré ukázali veľkú silu strekovských vín.

Zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti sa predstavilo vinárstvo s dlhou tradíciou Domin & Kušický, ktoré je jedinečným so svojimi vínami v BIO kvalite. Degustovali sa vína: Tramín červený, Rulandské šedé, či Cabernet Sauvignon.

Nitriansku vinohradnícku oblasť zastupovalo vinárstvo Chateau Topoľčianky, ktoré je síce bežne dostupné v obchodoch, avšak na festival prinieslo vvššie kategórie vín a novinku v podobe šumivého vína - Sekt PrezidenL

Gastronómia

Pre návštevnikov festivalu sme pripravili gastronomické zážitky o ktoré sa postaral tim kuchárov: Peter Durčo, majiteľ a zároveh kuchár v Top Restaurant žilina a Erik Volko s jeho tímom kuchárov z Bistro Chef vo Zvolene.

Koncept kuchvne bol jednoznačný: ponúknut' zážitok z jedla rovnako silný ako pri víne. Pripravovali sa špeciality z mladej hovadziny: guláš s domácou zemiakovou žemľou, ragú a pečené rebrá. Jahňacie špeciality zahŕňali: jahňací paprikáš a pečené jahňacie stehno. V ponuke nemohol chýbat' grilovaný syr Hiadlovec, ktorý bol podávaný s domácou čalamádou.

Naším cieľom bolo odlíšiť sa od klasickej jarmočnej ponukv jedál a ponúknuť návštevníkom kulinárskv zátitok harmonizujúci s ponúkanými vínami.

Súčast'ou festivalu bol stánok miestnej mliečnej farmy Braunvieh rodiny Hiadlovských, ktorý ponúkal zrejúce syry a dopĺňal kulinársku ponuku v rámci festivalu.

Sprievodný program

Počas celého dňa bolo postarané aj o najmenšých návštevníkov festivalu. Deti zo základnej umeleckej školy pod vedením Janky Krajanovej a jej kolektívu zabezpečili výzdobu celého vínneho festivalu. Atrakciou bol senný hrad so šmýkačkost a možnosť vyskúšať si prácu s hlinou.

Nechýbal ani tradičný sprievod, doplnený ľudovou hudbou. ktorá sa potom presunula do parku, aby dotvárala ľudový ráz Turičného jarmoku. Večerné posedenie pri víne obohatili heligonkári ako i ďalší hudobníci.

Na záver sa chceme pod'akovať všetkým, ktorí prispeli k priprave tohto jedinečného podujatia, pre ktoré si želáme, aby si vytvorilo tradíciu a do Slovenskej Ľupče sa vracalo pravidelne. V období vinobrania, tak ako je tomu vo vinohradnýckych regiónoch, kde sa oslavuje nová úroda, by sme chceli priniest' pokračovanie festivalu vína v Slovenskej  Ľupči                            

Autor Ing. Martin Hiadlovský

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting ľahko.